Радев: На Бугарија и треба функционален парламент и политичка влада со јасни приоритети

На Бугарија и треба функционален парламент и политичка влада со јасни приоритети, долгорочни цели и посветеност и одговорност кон нивното остварување, порача претседателот Румен Радев на консултациите со претставниците на пратеничката група на „Има таков народ“.

„Формирањето на политичка влада гарантира одржливост и долгорочна работа на парламентот“, додаде шефот на државата.

Тој денеска одржа консултации со „Вазраждане“ („Преродба“), Движењето за права и слободи (ДПС) и „Бугарската социјалистичка партија за Бугарија“.

Радев ги праша претставниците на „Има таков народ“ каков е нивниот став во врска со соработката со ГЕРБ-СДС и „Продолжуваме со промената – Демократска Бугарија“. Како „Има таков народ“ се вклопува во оваа конфигурација е важното прашање за напорите за составување влада, додаде Радев.

Претседателот повторно посочи дека има итни задачи пред парламентот кои директно влијаат на иднината на државата.

„Ова е усвојување на барем неколку приоритетни закони кои ќе ни го отворат патот кон Шенген, до полноправна европска интеграција и задолжително донесување буџет кој ќе гарантира финансиска одржливост на државата“, објасни Радев.

Консултацијата на претседателот Радев со „Има таков народ“ е последна. Шефот на државата, според Уставот, мора да го предаде првиот мандат за составување влада на најголемата пратеничка група во парламентот – ГЕРБ-СДС. Уставот на земјата не предвидува краен рок во кој претседателот треба да го даде првиот мандат.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *