Администрацијата на Бајден става на располагање 450 милиони долари за чиста енергија

Администрацијата на американскиот претседател Џозеф Бајден става на располагање 450 милиони долари за соларни фарми и други проекти за чиста енергија низ целата земја на локациите на сегашните или поранешните рудници за јаглен, како дел од тековните напори за борба против климатските промени.

Дури пет проекти низ целата земја ќе бидат финансирани преку нацрт-законот за инфраструктура во 2021 година, со најмалку два проекти наменети за соларни фарми, соопшти Белата куќа.

Белата куќа, исто така, наведе дека ќе им овозможи на изведувачите на проектите за чиста енергија да ги искористат предностите од милијарди долари во нови бонуси понудени како додаток на кредитите за инвестиции и производство достапни преку Законот за намалување на инфлацијата од 2022 година. (МИА)

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *