Британската влада ќе им помогне на милион пушачи да се префрлат на е-цигари

Владата на Велика Британија денеска соопшти дека ќе поттикне и ќе им помогне на милион пушачи во земјата да се префрлат од обичните цигари на „вејп“, т.е. на електронски цигари. Целта е да им се помогне на луѓето кои сакаат да се откажат од никотинот.

„Ќе им понудиме нова помош на милиони пушачи за да се откажат. Владата ќе финансира нов национален план ’Промени за откажување’, прв од ваков вид во светот“, се вели во соопштението на британското Министерство за здравство.

Според овој план, секој петти британски пушач на класични цигари ќе добие „вејп“ уред за е-цигари. Трудниците, пак, ќе добијат и посебни ваучери што ќе им помогнат да се откажат од пушењето.

Во Велика Британија 13 насто од населението се пушачи. Долгорочната цел на Владата е намалување на таа бројка под пет отсто.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *