Бугарија: Зголемување од 52 отсто на цените на храната за една година

За две недели, индексот на пазарните цени (МПИ), што ги одразува големопродажните цени на храната во Бугарија, порасна за 0,61 отсто. Ова е уште еден рекорд од 2.316 поени на пораст, бидејќи го вклучува и поскапувањето на храната за време на божиќните празници, пренесува БТА.

Во ноември, индексот го достигна својот историски максимум од 2.222 поени. За еден месец неговото ниво порасна за 1,62 отсто, за три месеци за 9 отсто, а на годишно ниво за 51,8 отсто (од 1.533 поени).

Во Бугарија, поскапување е регистрирано кај речиси сите прехранбени производи.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *