Евростат: Дознаките од странство изнесуваа 7,2 отсто од БДП на Србија во 2021 година

Приватните дознаки од странство и плаќањата од странство на име надоместок на вработените изнесуваат 7,2 отсто од Бруто домашниот производ (БДП) на Србија во 2021 година, објави европската статистичка служба Евростат.

Во однос на учеството на дознаките од странство во БДП, главно пари испратени од српските граѓани во дијаспората, Србија е меѓу последните од земјите во регионот. Според податоците на Евростат, најзависно од дознаките од странство било Косово, каде дознаките од граѓаните кои работат во странство придонеле дури 18 отсто во БДП.

Во Црна Гора тој удел бил 13,5 отсто, во Босна и Херцеговина 10,5 отсто, а во Албанија 9,4 отсто. Во Северна Македонија, приватните дознаки од странство сочинуваа 3,5 отсто од БДП во 2021 година.

Меѓу земјите со статус кандидати за членство во ЕУ, кои се вклучени во статистиката, во Турција, без разлика на големиот број работници во западните земји, дознаките од странство придонеле за економски раст во 2021 година со само 0,1 отсто.

Меѓу членките на ЕУ, Хрватска имаше најголем дел од дознаките и компензациите од странство во БДП, Летонија и Романија. Хрватска е речиси рамо до рамо со Србија, со процент од 7,3 отсто. Во 2021 година, странските дознаки сочинуваа помалку од еден процент од БДП во Австрија, Шпанија, Шведска, Италија, Германија, Грција, Финска, Холандија, Ирска и Исланд, членка на Европската економска област. Во Европската унија, по падот во 2020 година, прекуграничните трансфери, приватните дознаки и компензациите, било кон земјите членки или кон земјите кандидати, повторно достигнаа историски нивоа во 2021 година. Најголем дел од тие трансфери потекнуваат, но и пристигнале во западните членки на ЕУ.

Повеќе од половина од прекуграничните трансфери на пари, 56 отсто или околу 131 милијарда евра, се извршени меѓу самите членки на Унијата. Во 2021 година преку приватни дознаки биле исплатени повеќе пари од ЕУ на трети земји отколку што биле примени, вкупно 37,7 милијарди евра.

Најмногу пари се испратени во северноафриканските земји – 22 отсто од вкупните дознаки (8 милијарди евра), потоа азиските земји, без Блискиот исток, со 21 отсто (7,8 милијарди евра), а потоа и европските земји кои не се членки на ЕУ со 19 отсто (7,1 милијарди евра).

На име компензација, односно плати или други бенефиции за вработените, повеќе пари се уплаќале во ЕУ од странство отколку што се префрлале од неа.

Прекуграничните плаќања беа главно од европските земји кои не се членки на ЕУ, Северна Америка и Централна Африка и Јужна Африка. Најголем дел од таквите трансфери на пари во земјите на ЕУ беа поединечно од Швајцарија, најмногу за државјани на ЕУ кои работат во Швајцарија.

Од Швајцарија на Франција и биле исплатени 15,5 милијарди евра, на Германија 6,1 милијарди евра, на Италија 5 милијарди евра, на Португалија 1,1 милијарди и на Австрија 700 милиони евра.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *