Голем број Британци се откажуваат од државјанството

Се повеќе Британци се откажуваат од своето државјанство. Според лондонскиот весник Индипендент, во периодот од 2011 до 2021 година вкупно 6.507 лица поднеле барање за откажување од британското државјанство.

-Причините за откажување варираат од личност до личност, но најчест е потегот да се аплицира за државјанство во друга земја која, за разлика од Велика Британија, го ограничува или забранува двојното државјанство, вели Марием Ахмед, шеф на имиграција во специјализираната фирма OTS Solicitors.

Според Индипендент, ограничувањата на двојното државјанство се долгорочно прашање, а Брегзит одеднаш доведе до сосема нови компликации за некои британски граѓани кои живеат во ЕУ, па по Брегзит исто така се зголеми бројот на Британци кои аплицираа за пасоши на некои други земји од ЕУ, најмногу Франција, Белгија или Ирска.

Меѓутоа, за други земји, како што се Шпанија или Холандија, двојното државјанство во комбинација со британското државјанство не е дозволено во повеќето случаи.

Запрашан да го коментира порастот на бројот на луѓе кои се откажуваат од британското државјанство, портпаролот на британското Министерство за внатрешни работи рече дека повеќето луѓе кои одлучуваат да се откажат од државјанството го прават тоа за да добијат или задржат државјанство на друга земја.

„Се разбира, станува збор за земји кои за разлика од Велика Британија не дозволуваат двојно државјанство“, изјави портпаролот на британското Министерство за внатрешни работи. (МИА)

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *