Хависто: Нуклеарно оружје нама да биде поставено во Финска

Нуклеарно оружје нема да биде распоредено на територијата на Финска по нејзиниот влез во НАТО, изјави синоќа министерот за надворешни работи на таа држава, Пека Хависто.

„Финска не постави никакви предуслови при аплицирањето за членство… Но, јасно е дека нема да има нуклеарно оружје на финска територија дури и по добивањето членство“, нагласи Хависто.

Тој ја потврди визијата на политичкото раководство на земјата дека Финска и Шведска истовремено ќе влезат во НАТО.

„Финска и Шведска формираат единствена одбранбена стратешка структура. Истовремената најава на Финска и Шведска за влез во НАТО не е само гест на учтивост, туку прашање на зајакнување на одбранбените капацитети на двете земји“, рече Хависто.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *