Хрватите ја снимија зелената комета: Ние сме последните луѓе што ја видовме (ВИДЕО)

Впечатливата зелена комета C/2022 E3 (ZTF) веќе некое време лебди над нашето ноќно небо, а деновиве се приближи најблиску до Земјата за време на нејзината траекторија – моментално е на 42 милиони километри од нас, што е околу една третина од растојанието помеѓу Земјата и Сонцето.

Тоа е редок спектакл, последен пат имал блиска средба со нашата планета пред 50.000 години кога неандерталците оделе по неа, и изгледа како да сме последните суштества на Земјата што ја виделе. Имено, Хрватското астрономско здружение пишува дека поради својата параболична траекторија, откако ќе го заобиколи Сонцето, најверојатно ќе одлета надвор од Сончевиот систем во меѓуѕвездениот простор.

Затоа, многу аматерски астрономи побрзаа да ја овековечат оваа сцена со камери и телескопи. И тоа не е лесна задача. Со недели е облачно, а и најмала облачност може да го расипе снимањето.

„Бидејќи поголемиот дел од Хрватска беше под густа капа од облаци, полни со снежни врнежи цел јануари, сите ние кои сакаме да ги гледаме и да ги снимаме ѕвездите веќе бевме малку луди“, рече Бранко Наѓ, новинар и пејзажен астрофотограф од Загреб, главен уредник на порталот Index Universitas на Универзитетот во Загреб.

„Зошто? Затоа што кометата ZTF (C/2022 E3), која последен пат го посетила Сончевиот систем во ерата на праисторискиот човек, пред околу 50 илјади години, стана видлива во текот на јануари. Затоа некои медиуми ја нарекоа Неандерталска комета. Се карактеризира со зелено сјајно јадро и имав голема желба да го снимам, како и да е и каде било“, објасни тој.

„Па, кога минатиот петок видов на метеоролошките карти дека Истра (конечно) ќе биде чиста таа вечер, после работа седнав во автомобилот и се упатив кон Мотовун. Бидејќи кометата е на северното небо, а јужно од ридот Мотовун, немаше дилема каде ќе го снимам овој небесен настан. Се сместив во лозјето, чекав Месечината да ослабе на небото и почнав да снимам“, додаде тој.

„Треба да се каже дека конечната фотографија е таканаречена композитна, односно комбинација на специјално снимено небо и земја, со тоа што фотографијата на кометата ZTF е малку зголемена, за да се истакнат нејзините детали, убава опашка и зелениот сјај на јадрото“, забележа Наѓ.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *