Истражување: За четири години зголемено задоволството од животот во Словенија

Задоволството од животот кај луѓето во Словенија е подобрено во изминатите четири години, покажува најновото истражување на Заводот за статистика за 2022 година, објавено денеска.

Истражувањето, спроведено во првата половина на 2022 година меѓу жителите постари од 16 години, покажа дека 27 отсто од испитаниците го оцениле своето ниво на општо задоволство од животот како девет или 10 на скала од 0-10, јави СТА.

Просечната оценка е 7,6, што е зголемување за 0,3 во однос на 2018 година и 0,6 во однос на 2013 година, а оваа оценка не се разликува многу меѓу половите, додека задоволството варира во зависност од здравствената состојба, состојбата на пазарот на труд, материјалната состојба. Поголемиот дел од испитаниците, 92 отсто, изразиле задоволство од меѓучовечките односи, додека процентот на оние кои ретко или никогаш не се чувствувале среќни е за шест отсто поголем од 2013 година и еден процент помал од 2018 година. Во меѓувреме, четири отсто од испитаниците рекле дека се осамени цело или поголемиот дел од времето, исто како и пред четири години.

Истражувањето ги идентификуваше разликите во чувството на среќа според возрасната група, особено помеѓу младите (16-24 години) и постарите (65 години или постари), при што првите се чувствуваат почесто среќни. Сепак, се покажа дека младите луѓе се чувствувале осамено цело или поголемиот дел од времето во приближно ист процент како и постарите луѓе.

Многу високи оценки, со просек од осум, дадоа оние кои мислеа дека лесно ќе го преживеат месецот со своите приходи, додека оние кои изјавија дека им е многу тешко да врзат крај со крај се исто така меѓу најнезадоволните од нивните финансиски ситуација.

Повеќе од една третина од испитаниците го оцениле своето задоволство од количината на слободно време што им е на располагање како девет или 10, а за тоа прашање просечната оценка се зголемила за 0,3 до 7,5 во однос на 2018 година.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *