Македонија на нога: Помош за Турција и Сирија – еве каде и како може да помогнете

Македонија и Македонците се на нога по вестите за катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија. Од сите страни се упатуваат молитви за настраданите и побрзо заздравување на повредените.

Осум пожарникари од Општина Струмица, припадници на тимот за пребарување и спасување од урнатини (USAR тим), ќе заминат во спасувачка мисија во Турција, со надеж и уверување дека ќе им помогнат на настраданите во земјотресот.

„Нашите пожарникари се специјално обучени за вакви непогоди и имаат искуство од земјотресот во Албанија“, велат од Општина Струмица.

Веднаш се отворија телефони за донација, а се објавија сметките на Црвениот крст. Еве како може да донирате.

На телефонските броеви 143 400 на Македонски Телеком и А1 – Донација од 100 денари со повик.
Сметката на Фондот на солидарноста на Црвениот крст на РСМ: 300000001327966, даночен број: 4030984271620 АД Комерцијална банка со назнака: помош за населението во Турција и Сирија.

За донации на средства во странска валута:
Name of the organization: Red cross of the Republic of North Macedonian

Bank name: Komercijalna banka AD Skopje

Bank address: ul. Orce Nikolov no.3, 1000 Skopje, Macedonia

Bank account: 300000000000133 25730522-11

Swift code: kobsmk2x

Iban code: mk07300701000001228

Никој не остана рамнодушен на страшните слики од погодените градови. Граѓаните повикуваат на солидарност и хуманост. Македонија од секогаш знаела да подаде рака и помогне.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *