Мекдоналдс се обврза подобро да ги штити вработените од сексуално вознемирување

Мекдоналдс беше принуден да потпише договор со ветување дека подобро ќе ги заштити своите вработени откако синџирот за брза храна беше погоден од „епидемија“ на тврдења за сексуално вознемирување во Велика Британија.

Според правно обврзувачкиот договор со Комисијата за еднаквост и човекови права, шефовите на компанијата за брза храна во Британија ветија дека ќе разгледаат повеќе од 1.000 поплаки од персоналот за однесувањето на работното место, објави Тајмс.

Комисијата постигна договор со рестораните на Мекдоналдс според Законот за еднаквост од 2010 година, кој вклучува обврска за обука на вработените за спречување на вознемирување и воведување обука за менаџерите за да ги идентификуваат областите на ризик и да преземат чекори за спречување на сексуално вознемирување.

Договорот, објавен денеска, доаѓа речиси четири години откако претставници на синдикатот тврдеа дека добиле извештаи за „токсична култура“ во филијалите на Мекдоналдс во Велика Британија, при што најмалку 1.000 жени тврдеа дека биле малтретирани од колегите.

Мекдоналдс е еден од најголемите работодавци во Велика Британија со повеќе од 120.000 вработени.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *