ММФ ги зголеми изгледите за глобалниот раст за годинава

Меѓународниот монетарен фонд денеска малку ги зголеми изгледите за глобалниот раст во 2023 поради „изненадувачките отпорни“ побарувања во САД и Европа, пониските трошоци за енергија и повторното отворање на кинеската економија откако Пекинг ги ублажи строгите ограничувања за Ковид-19.

ММФ соопшти дека глобалниот раст сепак ќе падне на 2,9 отсто годинава од 3,4 отсто во 2022 година, но неговите најнови прогнози за Светската економска перспектива покажуваат подобрување во однос на предвидувањата од октомври за 2,7 отсто раст годинава со предупредување дека светот лесно може да западне во рецесија.

За 2024 година, ММФ рече дека глобалниот раст благо ќе се забрза до 3,1 отсто, но тоа е десетина од процентниот поен под неговата октомвриска прогноза, бидејќи целосниот придонес на острите зголемувања на каматните стапни на централните банки ја забавува побарувачката.

Главниот економист на ММФ, Пјер-Оливие Гуриншас рече дека ризиците од рецесијата се намалиле и централни банки постигнуваат напредок во контролата на инфлацијата, но е потребно повеќе работа за да се задржат цените и новите нарушувања би можеле да дојдат поради понатамошната ескалација на војната во Украина и борбата на Кина против Ковид-19.

„Мораме да бидеме подготвени да го очекуваме неочекуваното, но тоа може да претставува пресвртница, со достигнување на раст и пад на инфлацијата“, им рече Гуриншас на новинарите за изгледите за 2023 година.

Во својата прогноза за БДП за 2023 година, ММФ соопшти дека сега очекува раст на БДП во САД од 1,4 отсто, што е 1 отсто повеќе од прогнозата во октомври и по растот од 2 отсто во 2022 година.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *