Од денеска нема контроли на 73 премини на Хрватска со Унгарија и Словенија

Од денеска се укинуваат граничните контроли на вкупно 73 гранични премини на Хрватска кон Словенија и Унгарија.

-За сите граѓани на Хрватска тоа значи дека повеќе нема да мора да покажуваат документи при преминување на границата, рече хрватскиот вицепремиер и министер за внатрешни работи Давор Божиновиќ кога минатиот месец му ги презентираше на хрватскиот Сабор измените на законот за странци и за преминување на државната граница, кои создаваат предуслови за примена на шенгенските начела во Хрватска.

Тој прецизираше дека станува збор за 15 премини кон Унгарија и 58 кон Словенија.

За разлика од граничните контроли на копнените и поморските граници, кои од денеска се укинуваат со земјите од Шенген, граничните контроли на аеродромите ќе бидат укинати на 26 март.

Разликата во датумите се должи на тоа што на меѓународно ниво се воспоставени зимскиот и летниот распоред на летови, објасни Божиновиќ.  (МИА)

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *