Пораст на бројот на ковид случаи во Кина- не се очекува да влијае врз епидемиолошката ситуација во Европа

Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) соопшти дека порастот на бројот на случаи на коронавирус во Кина не се очекува да има влијание врз епидемиолошката ситуација во Европа.

– Варијантите што циркулираат во Кина веќе циркулираат во ЕУ и како такви не претставуваат предизвик за имунолошкиот одговор на граѓаните на Европската унија и Европската економска зона (ЕЕА), се вели во соопштението.

Освен тоа, постои релативно висок имунитет и стапка на вакцинација меѓу граѓаните на ЕУ и ЕЕА.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести соопшти дека внимателно ја следи ситуацијата, тесно соработува со Светската здравствена организација и е во редовен контакт со кинеските власти. Сепак, се додава дека сè уште има недостиг од веродостојни податоци за случаите на Ковид-19 и стапката на хоспитализирани во Кина.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *