Швајцарската национална банка со рекордни загуби во 2022 година

Швајцарската национална банка (СНБ) ја затвори 2022 година со загуба од 132 милијарди швајцарски франци (133,8 милијарди евра), најголема во нејзината 115-годишна историја. За споредба, во 2021 година СНБ оствари профит од 26 милијарди франци.

СНБ годишната загуба ја припишува на падот на вредноста на портфолиото на акции и обврзници, поврзан со падот на цените на пазарите на акции и хартии од вредност, во услови на пазарна слабост поради зголемувањето на каматните стапки. Меѓу негативните влијанија се издвојува зајакнувањето на домашната валута.

Прелиминарните податоци покажуваат годишна загуба речиси шестпати поголема од претходниот рекорд, забележан во 2015 година кога достигна 23 милијарди франци. За споредба, таа сума е за малку над вредноста на бруто домашниот производ (БДП) на Мароко.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *