Србија има околу 760.000 жители помалку отколку во 2011 година

 

Србија, иако според првите резултати од пописот има околу половина милион жители помалку од 2011 година, сепак се проценува дека намалувањето е поголемо од тоа и изнесува околу 760.000 жители, изјави синиоќа Љиљана Ѓорѓевиќ, претставник на српскиот Завод за статистика.

Во изјава за РТС таа нагласи дека Нови Сад и Белград имаат негативен природен прираст, а зголемувањето на бројот на жители во тие градови се должи на имиграцијата, како и дека состојбата во главниот град не е иста во сите градски општини.

Според неа, како и во некои белградски општини, зголемување на бројот на жители е забележано и во Нови Пазар, Тутин и Нови Сад. „Што се однесува до општините Белград и Нови Сад, главната причина за зголемувањето на бројот на жители е имиграцијата на населението, бидејќи и Белград и Нови Сад имаат негативен природен прираст“, ​​изјави Ѓорѓевиќ.

Како што пренесе Бета, таа вели дека во резултатите од пописот биле вклучени околу 200.000 жители, за кои е констатирано дека живеат во Србија, работат, студираат, „но од некоја причина попишувачот не ги нашол или поради некоја причина не сакале да бидат наведени“.

„Значи, кога реално ја гледаме ситуацијата, има пад на бројот на жители за околу 760.000 во однос на последниот попис во 2011 година“, истакна Ѓорѓевиќ.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *