Свечља: Србија го прекрши договорот за регистарските таблички на автомобилите

Србија го прекрши договорот за регистарските таблички на автомобилите, истакна косовскиот министер за внатрешни работи Џељаљ Свечља.

Тој на Фејсбук објави дека косовската полиција, особено Управата за гранична полиција, на неколку гранични премини пронашла нелегални (според Косово) „КМ“ (Косово и Метохија) регистарски таблички, кои биле пререгистрирани во декември 2022 година.

„Врз основа на договорот меѓу Република Косово и Србија (во однос на табличките за превод на возила) постигнат во Брисел во ноември 2022 година, Србија се согласи да престане со издавање на старите таблички „КМ“ и пререгистрација на веќе постоечките. Врз основа на случаите што се регистрирани на нашите (косовски) гранични пунктови, Србија целосно го прекрши овој договор“, напиша Свечља.

Тој рече дека косовската полиција не дозволила возилата да влезат на територијата на Република Косово, почитувајќи го законодавството на земјата и договорот постигнат во Брисел.

Косовскиот министер за внатрешни работи, исто така, додаде дека возилата со предметните регистарски таблички, кои Косово ги смета за нелегални, нема да смеат да влезат или да работат на територијата на земјата, бидејќи постои договор за прекин на нивното издавање или пререгистрација.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *