Турција заплени имоти, пушки, пиштоли – уапсени 8.052 лица, меѓу нив нарко-босови, но и шверцери од Србија, Хрватска…

Во сеопфатна акција против меѓународните организирани криминални групи, турската влада конфискувала имот во вкупна вредност од 2,8 милијарди долари во текот на 10 месеци, објави дневниот весник Биргун, цитирајќи податоци од Министерството за внатрешни работи.

Според извештајот, припадниците на Министерството за внатрешни работи во периодот од 1 јуни, кога актуелниот министер за внатрешни работи Али Јерликаја ја презеде функцијата, до 8 април извршиле 1.187 операции против криминални групи во земјава.

Во овие акции се приведени вкупно 8.052 лица, од кои 3.036 се уапсени, а 1.751 се пуштени под судски надзор. Властите конфискуваа 242 пушки, 5.970 пиштоли и 3.593 хартии од вредност.

„Во изминатите 10 месеци разбиени се 436 организирани криминални групи, од кои 117 се вклучени во криминал поврзани со дрога, од кои 13 се идентификувани како меѓународна криминална група.

Меѓу овие криминалци, покрај српските, хрватските, шпанските и Германски шверцери на дрога биле холандскиот нарко-бос Јос Лејдекерс и Мото-клубот Команчеро, одметничка банда со мотоцикли со седиште во Австралија и Југоисточна Азија“, соопшти полицијата во Турција, пренесува „Туркиш минута“.

Прашањето за странските нарко босови кои стекнуваат имот во Турција преку нелегални средства често доаѓа во фокусот на јавноста, при што многу од нив аплицираат за турско државјанство со купување станови во станбени кули во центарот на Истанбул и вили во луксузни комплекси, куќи…

„Како резултат на операциите, запленети се големи станови, вили, куќи, сметки на компании и скапи часовници и накит, како и луксузни автомобили, вклучувајќи Ферари, Ламборџини, Порше и сопствени ролс-ројс и бентли“, турски. објавија медиумите.

Јерликаја на крајот на декември објави дека со судска одлука се запленети 23 луксузни автомобили во неколку операции спроведени од полициската управа во Истанбул.

Според извештајот, преку Одборот за истрага на финансиски криминал (МАСАК) е запленет значителен имот. Акцијата која траеше 10 месеци е голем успех, но покажува и колку Т

ОСТАНАТИ ВЕСТИ