Велика Британија ќе ги продолжи нултите царини за украински стоки до март 2024 година

Велика Британија ги намали царините на нула за сите стоки од Украина во мај минатата година, а во ноември начелно се согласи на дигитален трговски договор со Киев. Овој договор меѓу Велика Британија и Украина ќе биде потпишан денеска на состанокот на украинските министри и британските бизнисмени во Лондон.

Британската секретарка за бизнис и трговија Ками Беднок го опиша договорот за дигитална трговија како историски и рече дека го отвора патот за нова ера на модерна трговија меѓу двете земји.

Договорот ќе и даде на Украина гарантиран пристап до финансиските услуги во Велика Британија за време на напорите за опоравување. Особено, тоа ќе го олесни прекуграничниот проток на податоци и ќе ги направи електронските трансакции поефикасни.

Велика Британија ќе биде домаќин на конференција за обнова на Украина во јуни.

Обединетото Кралство соопшти дека нејзината воена, хуманитарна и економска поддршка за Украина, објавена од почетокот на инвазијата, изнесува повеќе од 4 милијарди фунти.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *