[ВИДЕО] Цела зграда исчезна за секунда! Вака руските сили уништуваат објекти со термобарски експлозивни направи

Руските трупи во Украина користат разорни термобарски бомби за да уништуваат цели згради во обид да го освојат источниот украински град Часов Јар.

Цели облакодери се избришани од лицето на земјата со помош на ова оружје, пренесува Дејли Мејл.

Според Телеграм, руските специјални сили со термобарски бомби го претвораат во прав поранешниот град во регионот на Доњецк. Овие бомби растураат аеросолен облак од гориво, создаваjќи огромна експлозија проследена со ударен бран со висока температура.

Украинските војници во областа рекоа дека и покрај „немилосрдната руска тактика“, Часив Јар нема да падне. Тие признаваат дека немилосрдните напади ја нарушуваат ротацијата на војниците и испораката на некои залихи.

Во последните три месеци силите на Путин се обидуваа да го освојат градот, кој пред војната имаше само 12.000 жители. Нивната најнова стратегија за уништување со помош на термобарски бомби се чини дека е најновата во серијата обиди за заземање на Гас Пит.

Сепак, како и повеќето од таканаречените окупирани градови, кои руските трупи ги зазедоа во Украина, Часив Јар веројатно ќе биде сведена на нешто повеќе од обични урнатини. Во исто време, стратегијата на Кремљ е да го уништи украинскиот електроенергетски систем, кој има за цел да го уништи моралот на граѓаните и да го попречи производството во украинската индустрија за оружје.

Нападите врз овие цивилни цели резултираа со налози за апсење на Меѓународниот кривичен суд за поранешниот руски министер за одбрана Сергеј Шојгу и началникот на воениот Генералштаб, генерал Валериј Герасимов во вторникот за воени злосторства.

Судиите изјавија дека има докази дека тие намерно предизвикале големо страдање или сериозни повреди или ментално или физичко здравје на украинските цивили”.

„Работиме, може да се каже, без одмор“, вели командирот на водот кој според правилата на неговата бригада се легитимирал само по своето име – Александар.

„Значи, нема два исти дена. Секогаш треба да бидете подготвени да работите дење и ноќе“, додаде тој.

Неговиот вод е дел од украинската 43-та артилериска бригада. Тие брзаат во позиција и без одлагање пукаат со самоодна хаубица кон руските позиции пред брзо да ја напуштат позицијата за да избегнат откривање.

Одбраната на Часив Јар е клучна. Градот има важна стратешка локација и возвишена позиција, но сега е претежно во урнатини и се наоѓа западно од соседниот Бахмут, кој минатата година беше заземен од Русија по десетмесечна крвава битка.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ