ВИДЕО: Заврши изградбата на првата пловечка фотоволтаична централа во Албанија

По успешното завршување на фазата на имплементација, пловечката фотоволтаична централа во Елбасан започна со работа. Првата пловечка централа во Албанија произведува струја од обновлива енергија кој се внесува во албанската енергетска мрежа.

Централата се наоѓа во акумулацијата Бања, каде што норвешката компанија Статкрафт управува со хидроцентралата Бања, која има инсталирана моќност од 72 MW.

Инвестицијата на Статкрафт во Пловечката фотоволтаична централа Бања е иновативен проект за истражување и развој со инсталирана моќност од 2 MWh и планирано годишно производство од околу 2,6 GWh, објави компанијата.

Пловечкиот соларен систем вклучува инсталирање фотоволтаични панели на водна површина, како езеро или море, или на хидроелектричен резервоар, како што е случајот со овој проект. Фабриката се состои од четири поединечни пловечки единици и секоја единица има површина од приближно 4.000 м2 и има над 1.500 фотоволтаични панели.

Оваа пловечка фотоволтаична технологија е развиена од норвешката компанија Ocean Sun и имплементирана со албанската компанија Doko. Покрај производството на обновлива енергија, овој истражувачки и развоен проект ќе послужи и како основа за учење и оценување на потенцијалните придобивки од оваа технологија.

„Статкрафт силно верува дека иднината на енергијата ќе се заснова на обновливите извори на енергија. Ја завршивме фазата на имплементација на пловечката фотоволтаична централа Бања, иновативен проект за истражување и развој кој може да придонесе за развој на обновливите извори на енергија. Врз основа на потенцијалот на обновливата енергија во Албанија, веруваме дека земјата може да игра клучна улога како иноватор за обновлива енергија во регионот“ – изјави Симен Бреин, потпретседател на Statkraft за Европа.

„Завршувањето на фазата на имплементација на овој проект за истражување и развој претставува уште едно достигнување за Statkraft во Албанија. Овој проект е реализиран во тесна соработка со албанските власти. „Статкрафт“ е најголемиот приватен инвеститор во Албанија во обновливи извори на енергија со хидроцентралите Бања и Моглица и во моментов ги разгледуваме можностите за понатамошна оптимизација на овие средства за обновлива енергија“, изјави Ригела Гегприфти, генерален директор на Статкрафт во Албанија.

Статкрафт е присутен во Албанија од 2007 година. Албанија е една од земјите со најголем процент на производство на обновлива енергија во Југоисточна Европа. Хидроенергијата го сочинува најголемиот дел од производството на енергија во Албанија, со околу 95 отсто од инсталираната моќност. Покрај тоа, Албанија е меѓу првите земји во Европа по бројот на сончеви часови годишно, што претставува важен потенцијал за добивање соларна енергија и најдобро одговара на постојниот хидроенергетски капацитет.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *