ВИДЕО:Драматични сцени во Австрија, во обилните врнежи има и загинат

Силни грмотевици со долготрајни обилни врнежи предизвикаа поплави во саботата вечерта на северот на Грац, за што беа ангажирани бројни противпожарни бригади.Како последица на врнежите дошло до излевање на реката Мура кај автопатот Пирн после клучката кај клучката Убелбах, поради што сообраќајот се пренасочува.

За областа Дојчфетриц, државниот центар издаде предупредување за силно време, а во селото дошло до судир на автомобили притиснати на ѕидовите на куќите, додека некои луѓе останале заробени.

Од невремето во петокот загинал хрватски државјанин (36), кој работел како багерист во Леобен.

Тој сакал да го заштити градилиштетот од поројната вода, но багерот се превртел и 20 минути бил под вода. Давал знаци на живот, но починал во болница после неколку неуспешни реанимации.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ