Во 2022 година Грците први во Европа по онлајн купување од странство

Грците се на прво место во Европа по купувања од меѓународни онлајн продавници во 2022 година, се наведува со европското истражување на „ПејПал е PayPal e-комерс индекс 2022“ (PayPal e-Commerce Index).

Во 2022 година, 87 отсто од грчките потрошувачи купувале од меѓународни онлајн продавници, а како главните причини за тоа ги навеле: најдобра цена, поширок опсег на достапни артикли, можност за откривање нови интересни производи.

На второ место се Ирците, кои 83 проценти од нив купувале во меѓународни онлајн продавници, Германците се трети (82 отсто), а граѓаните на Израел се четврти со 79 проценти по меѓународните купувања преку интернет.

Во исто време, 28 отсто од прометот на грчките електронски продавници доаѓа од странство.

Просечниот број на Европејци кои купуваат од онлајн продавници во странство во 2022 година е 74 проценти.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *