Во Албанија се демонтираат камери поставени од криминалци за ја следат полицијата

Во Албанија во тек е акција за демонтирање на камери тајно поставени на јавни места од страна на криминални групи за да се следи движењето на полицијата.

– Во рамки на акцијата „Криминални нишки“, полицијата во Тирана до сега демонтира и заплени 155 безбедносни камери поставени од криминални групи. Поради тоа, под истрага се 37 лица, кои незаконски ги поставиле камерите. Десетици камери се демонтирани и во Корча, Скадар Поградец. Материјалите се предадени на обвинителствата на правосудните области Корча и Поградец за понатамошни дејствија, соопшти полицијата.

Акцијата за демонтирање на камери продолжува и во другите области на земјата и ќе бидат демонтирани сите камери поставени вон законските прописи.

Според Ервин Карамучо, експерт и професор по криминалистика, во земјата има над милион такви камери.

– На територијата на земјата има поставени над милион камери, но не само од криминални елементи. Многу сопственици на бизниси и станови изјавија дека ги поставиле камерите за да се заштитат од грабежи, вели Карамучо за АБЦ њуз.

Додава дека секој граѓанин има право да поставува камери на јавните простори, но според експертот треба да се обрати до сертифицирани фирми и да ги постави согласно прописите.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

4 Comments

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *