Во руски град прогласена вонредна состојба поради откриена радијација

Властите во рускиот далечен град Хабаровск прогласија вонредна состојба во областа каде што е пронајден „извор на радиоактивно зрачење“, јави новинската агенција ТАСС.

Се вели дека покачени нивоа на радијација биле откриени во близина на столб за струја на околу 2,5 километри од станбени згради.

Никој не е повреден или изложен на радијација и „нема закана по здравјето на граѓаните“, ТАСС го цитира локалниот огранок на руската агенција за заштита на потрошувачите.

Се наведува дека нивото на радијација ќе се следи во следните два дена и ќе се истражи изворот на зрачењето.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ