Во Шведска пронајдено наоѓалиште на ретки земјени метали

Шведската компанија ЛКАБ денеска соопшти дека открила наоѓалиште на ретки земјени метали во областа Кируна.

– Тоа е најголемото познато откритие на ретки земјени метали во нашиот дел од светот и може да биде значајно за развој на критичните суровини кои се апсолутно клучни за да се овозможи зелена транзиција, изјави Јан Мостром, претседател и извршен директор на компанијата.

Ретките земјени метали се неопходни за многу високотехнолошки производствени процеси и се користат во електрични возила, турбини на ветер, пренослива електроника, микрофони и звучници.

– Ова е добра вест, не само за ЛКАБ, регионот и Шведска, туку и за Европа, нагласи Мостром.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *