За повеќе од половина домаќинства во Грција месечниот приход трае 18 дена

За повеќе од половина домаќинства во Грција месечниот приход трае 18 дена

За повеќе од половина домаќинства во Грција, месечниот приход не доволен за цел месец и трае само 18 дена, поради растот на цените на енергијата и храната, пишува онлајн изданието на грчкиот весник „Вима“, пренесувајќи ги резултатите од истражувањето на Институтот за мали бизниси на Грчка конфедерација на професионалци, занаетчии и трговци (ГСЕВЕЕ).

Од годишното истражување за приходите на домаќинствата и трошоците за живот во 2022 година произлегло дека 51,9 отсто од домаќинствата очекуваат оваа година нивната финансиска состојба да се влоши, а 52,4 проценти сметаат дека месечниот приход е доволен, во просек за само 18 дена.

За речиси шест од десет домаќинства, поскапувањата на струјата и на прехранбените артикли се категориите кои имаат најголемо негативно влијание врз нивните приходи, по што следат поскапувањата на бензинот (28,5 отсто) и нафтата за греење (23,2 проценти).

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy