Денеска во Струга почнува третиот „Преспа форум за дијалог“

Почнувајќи од денеска, во наредните три дена во Струга се одржува третиот „Преспа форум за дијалог“, на петгодишнината од потпишувањето на Договорот од Преспа, со учество на повеќе претседатели и премиери од регионот.

Фокусот на годинешниот форум во Преспа ќе биде потребата од единство и стабилност во Европа, како и можноста за забрзана интеграција во Европската унија на оние европски земји кои се надвор од блокот.

На форумот учество ќе земат поголем број претседатели и премиери од земјите во соседството… Своето присуство го најавија новиот претседател на Црна Гора, Јаков Милатовиќ, претседателите на Хрватска и Албанија, Зоран Милановиќ и Бајрам Бегај, како и премиерите на Црна Гора и Косово, Дритан Абазовиќ и Албин Курти.

На Форумот ќе учествуваат и министерот за надворешни работи на Хрватска, Гордан Грлиќ-Радман, како и повеќе министри за европски прашања, меѓу кои Тања Мишевиќ од Србија, Мајлинда Дука од Албанија, Питер Бурк од Ирска, Мартин Дворжак од Чешка, како и претставници на меѓународни организации и граѓанскиот сектор.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ