Еруптира вулканот Етна

Вулканот Етна синоќа еруптира и исфрли пепел и лава над италијанскиот остров Сицилија.

Снимките покажуваат големи облаци од пареа, пепел и лава, кои излегуваат од кратерот на најактивниот вулкан во Европа.

Аеродромот во блиската Катанија останува отворен и покрај вулканската активност иако вулканските ерупции често го затвораат блискиот воздушен простор.

Вулканот Етна има богата историја, која датира од 1500 година пр. н.е.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ