ЕУ и СЕ продолжуваат да им помагаат на земјите кандидати во реформските процеси

Европската унија и Советот на Европа ќе продолжат заедно да работат за да им помогнат на земјите кандидати и потенцијални кандидати да постигнат опиплив напредок во нивниот севкупен реформски процес кон исполнување на критериумите за членство во ЕУ, се вели во документот објавен денеска од Советот на ЕУ.

„Нашите заеднички програми во регионите на проширување и соседството ќе продолжат да ги поддржуваат реформските напори во областа на човековите права, демократијата и владеењето на правото“, се вели во заклучоците за приоритетите на Унијата за соработка со Советот на Европа за оваа и следната година. Во 55 заклучоци, ЕУ ја споменува областа на реформи во Западен Балкан, каде што ЕУ и Советот на Европа работат заедно.

Во документот се наведува дека ЕУ ја препознава важната улога на Советот на Европа во поддршката на усогласувањето со европските стандарди и зајакнувањето на градењето капацитети на институциите за спречување и борба против корупцијата, во борбата против перењето пари и обезбедувањето ефективно судство, сето тоа за време на реформските процеси во Западен Балкан и земјите од Источното партнерство.

Советот на ЕУ оценува дека улогата на експертизата на Советот на Европа е „од клучна важност во контекст на годишниот пакет за проширување на ЕУ и европскиот механизам за владеење на правото, вклучително и подготовката на следното издание на годишен извештај за владеење на правото“.

„Нашите заеднички програми во регионите на проширување и соседството ќе продолжат да ги поддржуваат реформските напори во областа на човековите права, демократијата и владеењето на правото“, стои во документот.

Како што се додава, корисен инструмент за оваа работа е соработката со Венецијанската комисија, а корисен е и инструментот ГРЕКО за борба против корупцијата, како и сите други релевантни тела на Советот на Европа.

За ЕУ, како што е наведено, тоа останува главен приоритет во наредните години.

„Посветеноста на ЕУ за поттикнување на човековите права, демократијата и владеењето на правото се протега на земјите кандидати и потенцијални кандидати и соседството на ЕУ, каде што ЕУ ќе продолжи да соработува со Советот на Европа за поддршка на земјите во спроведувањето суштински реформи и обука, во условите на судството, борбата против корупцијата, унапредувањето на човековите права и улогата на слободните и независни медиуми и граѓанското општество, и – во однос на земјите кандидати и потенцијални кандидати – да се следи напредокот постигнат во тие области, во согласност со зајакнатата методологија на пристапниот процес“, се нагласува во документот.

ЕУ, исто така, најавува дека ќе ја продолжи својата блиска соработка со инструментот ГРЕКО на Советот на Европа за промовирање на имплементацијата на стандардите за зајакнување на борбата против корупцијата и со МОНЕИВАЛ во борбата против перење пари.

Документот на Советот на ЕУ се однесува на сите области, а целта е да се зајакне демократијата во европските земји и бара „здружување на силите со цел да се смени демократската регресија, да се промовира владеењето на правото и да се поддржат човековите права, да се заштити интегритетот на демократските процеси од надворешно мешање и дезинформации, ја штитат независноста на судството, ја обезбедија слободата на медиумите и безбедноста на новинарите и ја подобрија ефикасноста на демократските институции и одлучувањето, вклучително и ангажман на актери на граѓанското општество и зголемен ангажман на граѓаните“.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *