Гутереш: Опстанокот на човештвото зависи од управувањето со водните ресурси

Опстанокот на човештвото зависи од тоа како луѓето управуваат со водата, изјави синоќа генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, на крајот од тридневната конференција за светските водни ресурси.

– Сите надежи на човештвото за иднината некако зависат од трасирање на нов пат кон одржливо управување и зачувување на водите, рече Гутереш во својот завршен збор.

Ова, вели тој, вклучува рационално користење на водата за земјоделски потреби и поагресивно дејствување против климатските промени. Водата „мора да биде во центарот на светската политичка агенда, додаде тој.

Во извештајот објавен пред конференцијата се вели дека 26 отсто од светското население – две милијарди луѓе – немаат пристап до здрава вода за пиење, а 46 отсто – 3,6 милијарди луѓе – немаат пристап до основна санитарна инфраструктура.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *