Иранско-британскиот државјанин Алиреза Акбари погубен поради шпионажа

Иранско-британскиот државјанин Алиреза Акбари е погубен откако беше осуден на смрт за шпионажа, објави денеска државната новинска агенција Мизан, цитирана од светските агенции.

Иранските државни медиуми претходно објавија дека Акбари е осуден на смрт под обвинение за шпионирање за Велика Британија, а Врховниот суд ја одбил неговата жалба.

Британскиот министер за надворешни работи Џејмс Клеверли вчера изјави дека Иран не смее да го погуби Акбари, поранешен заменик – министер за одбрана на Иран.

Велика Британија ја оцени смртната казна на Акбари како политички мотивирана казна и повика на негово итно ослободување.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *