Кинеските научници ги објавија долгоочекуваните податоци за појавата на новиот коронавирус

Кинеските научници објавија резултати од анализа на примероци земени пред повеќе од три години од пазар во градот Вухан поврзан со појавата на Ковид-19, јави Би-Би-Си.

Пазарот на морска храна и диви животни е во фокусот на потрагата по потеклото на новиот коронавирус. Ова е прва рецензирана студија за биолошки податоци собрани таму во 2020 година, поврзувајќи го вирусот со животни продадени на пазарот. Тоа би можело да даде нови насоки за проучување како настанала инфекцијата.

Податоците покажуваат дека позитивните примероци за вирусот содржат и генетски материјал од диви животни.

Кинескиот истражувачки тим објави рана верзија на нивното истражување на интернет во февруари, но не и целосни генетски информации за примероците собрани од пазарот.

Друга меѓународна група на истражувачи подоцна даде своја сопствена проценка за тоа што тие примероци на пазарот открија откако експертите ги видоа објавените генетски секвенци на веб-страница за научна размена на податоци.

Оваа нова анализа, која беше потврдена од други научници пред да биде објавена во списанието Nature, вклучува поважни детали за содржината на овие примероци, кои беа собрани од пазарните тезги, површини, кафези и опрема.

Написот на кинескиот истражувачки тим покажува дека некои примероци собрани од областите каде што се продаваат диви животни се позитивни на новиот коронавирус. Според нивните анализи, на овие локации живи се продаваат животни кои сега се познати како подложни на вирусот, особено кучињата ракун. Но, кинеските истражувачи истакнуваат дека нивните наоди не даваат дефинитивен доказ за тоа како започнала епидемијата.

„Овие еколошки примероци не можат да докажат дека животните биле заразени“, објаснуваат тие.

Останува можноста вирусот да е внесен на пазарот од заразено лице, а не од животно.

„Што е најважно, оваа многу важна база на податоци сега е објавена и достапна за другите да работат“, изјави професорот Дејвид Робертсон од Универзитетот во Глазгов за Би-Би-Си. Тој е виролог кој е вклучен во генетската студија за потеклото на САРС-КоВ-2 од нејзиното појавување во 2020 година. Тој додаде дека содржината на примероците е „убедлив доказ дека животните таму веројатно биле заразени со вирусот“.

„Сите докази се важни. Кога ќе го комбинирате тоа со фактот дека раните случаи на Ковид-19 во Вухан беа поврзани со пазарот, тоа е силен доказ дека тука се случило пренесување (на вирусот) од животно на пазарот“, вели Робертсон.

Кинеската влада силно ги отфрла сугестиите дека вирусот потекнува од научна установа, но ФБИ рече дека сега го смета тоа сценарио „најверојатно“, како и американското Министерство за енергетика.

Водечкиот научник во новата студија е од кинескиот центар за контрола и превенција на болести во Пекинг.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *