Населението во Италија се намалува со најнизок наталитет

Стапката на наталитет во Италија продолжува да опаѓа, покажуваат податоците објавени денеска од агенцијата за статистика Истат.

Според последните податоци, во 2022 година се родени 392.598 деца.

Тоа е 7.651 новороденче помалку отколку во 2021 година – и помалку од кој било период од обединувањето на земјата во 19-от век.

Вкупното население се намалило за 179.000 луѓе за една година. На крајот на 2022 година, населението на Италија изнесуваше 58,85 милиони. (МИА)

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *