Обработени 96 отсто од гласањето: ГЕРБ води, 6 партии влегуваат во парламентот

Со обработени 95,89% од протоколите заклучно со 11 часот, коалицијата ГЕРБ – СДС е прва, на растојание меѓу неа и „Продолжуваме со промената – Демократска Бугарија “ ( ПП-ДБ ) падна под 2%.

„„Вазраждане “ е третата политичка сила – со речиси 1,5% предност пред ДПС . БСП останува на петтото место. “Има таков народ „ја прескокнува бариерата од 4 проценти за да влезе во Националното собрание, но е на работ.

„ Бугарски подем “ и „ Левица “ во моментов не се вклучени во 49-от парламент.

Распоредот на силите на парламентарното гласање:

ГЕРБ -СДС – 26,51%

„Продолжуваме со промената – Демократска Бугарија “ – 24,90%

„Преродба “– 14,38%

ДДВ – 12,95%

„БСП за Бугарија“ – 8,97%

„Има таков народ “ – 4,16%

„Бугарски пораст “ – 3,13%

„Левица “ – 2,25%

Протоколите на гласовите во странство се обработени речиси целосно – 99,73%.ДПС , PP-DB и “„Вазрајдане “ се партиите со најголема поддршка од странство – 36,03%, 27,16% и 16,66%, соодветно.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *