Одбележан Денот на независноста на Босна и Херцеговина

Со интонирање на химната и подигнување на државното знаме на сараевското брдо Хум денеска почна одбележувањето на 1 март, Ден на независноста на Босна и Херцеговина кој се празнува само во Федерацијата на БИХ. На нејзините граѓани Денот на незавизноста им го честиташе и американскиот амбасадор Мајкл Марфи, додека во Република Српска и натаму одбиваат да го прифатат тој датум за официјален празник.

Денот на независноста е востановен во 1995 година, со одлука на Парламентот на тогашната Република Босна и Херцеговина, како празник со кој се одбележува референдумот за независност, кој се одржа на 29 февруари и 1 март 1992 година и на кој 64 отсто од граѓаните гласаа за осамостојување од СФРЈ од чиј состав претходно излегоа Хрватска и Словенија.

Врз основа на резултатите од тој референдум, земјите-членки на Европската унија ја признаа Босна и Херцеговина како независна држава на 6 април 1992 година.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *