Повеќе луѓе во Холандија бараат евтаназија, одобрени се 1.240 барања

Експертскиот центар за евтаназија во Холандија минатата година одобри 1.240 барања за евтаназија, што е за 11 отсто повеќе отколку во 2021 година.

Бројот на барањата се зголеми за 13 отсто, од 3.689 во 2021 година на 4.159 во 2022 година, врз основа на годишните податоци на центарот, пишува амстердамскиот весник „НЛ Тајмс“.

Експертскиот центар за евтаназија им помага на луѓето, чиј лекар не може да го исполни нивното барање за евтаназија, на пример, затоа што смета дека барањето е премногу комплицирано.

Околу една третина од пациентите кои отишле во центарот минатата година биле подложени на евтаназија, а тој процент е стабилен со години.

Околу една петтина од барањата за евтаназија што ги доби Центарот за вештачење минатата година се од пациенти со психичко страдање.

Бројот на барања за евтаназија се зголемува на национално ниво за речиси 10 проценти годишно, а вкупниот број на евтаназии одобрени од лекарите во изминатата година ќе биде објавен следниот месец, а во 2021 година имало 7.666 одобренија.

Конечната одлука за евтаназија е резултат на сложена процедура која опфаќа исцрпни разговори со пациентот, анализа на медицинската документација и проверка на усогласеноста на процедурата со законот.

Уделот на евтаназијата во вкупниот број на смртни случаи во Холандија се зголеми на речиси пет отсто пред две години, пишува холандскиот весник.

Зголемувањето на бројот на луѓе подложени на евтаназија може делумно да се објасни со стареењето на населението.

Холандија ја легализираше евтаназијата во 2002 година, а набрзо тоа го направи и Белгија.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *