Саудиска Арабија е домаќин на самитот на исламски земји за мир на Блискиот Исток

Во наредните денови Саудиска Арабија ќе биде домаќин на самитот на арапски и исламски земји на кој ќе се разговара за немирите на Блискиот Исток и израелско-палестинскиот конфликт, соопшти Калид ал Фалих, саудиски министер за инвестиции.

„Целта на одржувањето на овие три самити, како и на некои други состаноци, е под водство на Саудиска Арабија да бараме решенија кои водат до крај на конфликтот. Сакаме да завладее мирот“, рече Ал Фалих.

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси во недела ќе отпатува за Ријад, што ќе биде прва посета на еден од водечките ирански луѓе на Саудиска Арабија по многу години. Исто така, Ал Фалих најави дека ќе свика самит на африканските држави, без да наведе датум.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ