СРЕДОЗЕМНОТО МОРЕ БУКВАЛНО ГО СНЕМА – граѓаните око не може да склопат од тоа што мислат дека се случува, има ли поврзаност со земјотресите во Турција?

Националниот истражувачки институт за астрономија и геофизика (NRIAG) во Египет ги демантираше информациите дека водите од Средоземното Море почнале да се повлекуваат од Синајскиот Полуостров поради неодамнешните земјотреси.

Шефот на NRIAG, Гад ал-Кади, рече дека институтот има станици за следење на нивото на морето, а сите извештаи кои кружат на Интернет за повлекувањето на водите на Синај се многу преувеличени.

Тој во неделата објасни за локалната телевизија дека нивото на водата во Синај е намалено поради природната плима и увери дека Египет е целосно безбеден од зоната на земјотресот.

„Земјотресите се случуваат секој ден“, рече тој, „Но интеракцијата со нив сега стана поинаква и медиумите го зголемија интересот за нив по разорните земјотреси што ги погодија Турција и Сирија“.

Извештаите покажуваат дека бреговите на северниот дел на Синај во Египет за првпат доживеале пад на нивото на водата во Средоземното Море.

Некои жители тврдеа дека водата на плажите се повлекла за 10 до 15 метри, не наведувајќи ги причините за повлекувањето, што предизвикува стравувања дека тоа е поврзано со неодамнешните земјотреси.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *