Стејт департмент: Недостиг на судска и медиумска независност и корупцијата главни проблеми во Албанија

Недостатоци во независноста и интегритетот на судството, недостиг на независни медиуми, и тековната корупција во владата, органите на прогонот и локалните институции се главните проблеми во Албанија во текот на изминатата година, се наведува во извештајот на американскиот Стејт департмент.

Се додава дека иако Уставот предвидува независно судство, „политичкиот притисок, заплашувањето, корупцијата и ограничените ресурси го спречија судството да функционира целосно, независно и ефикасно“.

Во извештајот се забележува дека има и напредок, а се споменува и Специјалната антикорупциска структура, која во текот на изминатата година истражуваше, гонеше и казнуваше високи функционери и членови на организиран криминал, инволвирани во корупција.

Корупцијата, се наведува во извештајот, била присутна во сите гранки и нивоа на власта, вклучително и јавните набавки и јавно-приватните партнерства. Еден од главните проблеми споменати во извештајот е состојбата на медиумите и притисокот врз нив.

Според извештајот, набљудувачите тврдат дека „владата, политичките партии, бизнисите и криминалните групи се обиделе да влијаат врз медиумите на несоодветен и нетранспарентен начин“.

Има слободни медиуми и пролиферација на медиуми, особено на интернет, кои претставуваат широк спектар на ставови без одговорност, честопати без потврдени информации.

„Меѓутоа, независните медиуми се многу малку, бидејќи повеќето медиуми се во сопственост на моќни бизнисмени со сопствени интереси кои ги користат нивните медиуми за унапредување на сопствените интереси, вклучително и профитерство и промовирање на интересите што ги имаат со политички партии, се вели во извештајот.

Стејт департментот, исто така, наведува дека има веродостојни извештаи дека високи претставници на медиумите ги користеле истите за да ги уценуваат бизнисите, заканувајќи им се со негативно покривање.

„Политичкиот притисок, корупцијата и недостатокот на финансирање ги ограничија независните печатени медиуми, а новинарите, наводно, практикувале самоцензура, се констатира во извештајот.

Според Стејт департментот, во извештајот на Меѓународната мисија за набљудување на изборите по парламентарните избори во април 2021 година се проценува дека новинарите останале ранливи на притисок и корупција.

Осврнувајќи се на овие избори, во извештајот се наведува дека според Меѓународната мисија на набљудувачи, иако изборите генерално биле добро организирани, владејачката партија обезбедила значителни предности од фактот дека е на власт, од контролата врз локалните администрации и од злоупотребата на административни ресурси. Во извештајот се наведуваат и веродостојните наводи за широко распространето купување гласови од страна на политичките партии и незаконското извлекување и користење на чувствителни лични податоци.

„Некои сопственици на бизниси, граѓански активисти и политичари ја обвинија владата дека селективно го применува законот за одземање имот за политички цели. Примерите вклучуваат насилно затворање на деловен простор на пратеник од опозицијата, кој рече дека неговата фирма била цел, бидејќи постојано и јавно обвинувал владини функционери за корупција, стои во извештајот.

Зборувајќи за правата на жените, во извештајот се забележува дека владата не го спроведувала ефективно законот кога станува збор за злоставување. „Во извештајот се наведува и дека властите немаат објавено податоци за кривично гонење за случаи на силување од брачен другар. Концептот на силување од сопружник не едобро разбран и властите често не го сметаат за кривично дело. Иако законот забранува сексуално вознемирување, официјалните лица ретко ја спроведуваат обврската од законот, се констатира во извештајот на американскиот Стејт департмент за човекови права за 2022 година во делот за Албанија.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *