Топлината поврзана со климатските промени го влоши ефектот од сушата во Аргентина

Екстремно високите температури во Аргентина поврзани со климатските промени го влошија влијанието на историската суша што ги погодува земјоделските области на јужноамериканската земја од минатата година, велат научниците во најновиот извештај.

Научниците поврзани со групата World Weather Attribution (WWA) велат дека брзата анализа покажала дека климатските промени директно не ги намалуваат врнежите, но дека високите температури веројатно ја намалуваат достапноста на вода и го влошуваат ефектот на сушата.

Сушата ги погоди посевите со соја, пченка и пченица во земјата, која е најголем светски извозник на масло од соја во светот и трет по големина извозник на пченка, што доведе до нагло намалување на прогнозите за жетвата. Сушата го погоди и соседен Уругвај.

Недостигот на врнежи е поврзан со присуството на климатскиот феномен Ла Ниња, заладување на екваторијалниот Пацифик што ја намалува количината на врнежи во делови од Аргентина. Сепак, научниците велат дека екстремните температури се производ на глобалното затоплување.

– Регионот исто така доживува интензивни топлотни бранови, чија фреквенција, интензитет и времетраење се зголемени поради климатските промени, се вели во извештајот на WWA.

Минатата недела, голем дел од обработливото земјиште во Аргентина беше погоден од нов топлотен бран кој траеше неколку дена и брзо ги потроши врнежите што паднаа кон крајот на јануари и февруари во областите на кои очајно им е потребна вода по минатогодишниот топлотен бран.

– Повисоките температури во регионот кон крајот на 2022 година, припишани на климатските промени, ја намалија достапност на вода во моделите, соопшти WWA.

– Ова укажува дека климатските промени веројатно ја намалија достапноста на вода во овој период, зголемувајќи ја земјоделската суша, иако студијата не беше во можност да го квантифицира овој ефект, додаваат експертите.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *