Комитетот на министри на Советот на Европа денеска на вонредна седница одлучи да го проследи барањето на Косово за прием во таа паневропска организација до Парламентарното собрание на консултации.

Во одлуката објавена на веб-страницата на Советот на Европа, Комитетот на министри се повикува на Договорот за патот кон нормализација на односите меѓу Косово и Србија од 27 февруари и неговиот анекс за спроведување од 18 март, на кој лидерите на двете страни постигнаа договор во дијалог со посредство на ЕУ.

За одлуката на Комитетот на министри е потребно двотретинско мнозинство.

Парламентарното собрание на СЕ утре во Стразбур ќе ја започне својата редовна пролетна сесија.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *