Грета Тунберг ја обвини елитата на Давос дека ја става „корпоративната алчност“ над луѓето и планетата

Грета Тунберг ја обвини политичката и деловната елита на Светскиот економски форум во Давос дека ја става „корпоративната алчност“ и „краткорочниот профит“ над планетата.

Зборувајќи заедно со другите активисти во Давос во Швајцарија, Тунберг (20) рече дека елитата е „во сржта на климатската криза“ и го поттикнува уништувањето на планетата.

Коментарите на Тунберг следат по нејзиното кратко притворање на еко протестот во Германија против уривањето во село со цел проширување на рудник за јаглен во вторникот.

Таа рече „во моментов сме во Давос каде во основа се луѓето кои најмногу го поттикнуваат уништувањето на планетата, луѓето кои се во суштината на климатската криза, луѓето кои инвестираат во фосилни горива. Сепак, некако овие се луѓето на кои се чини дека се потпираме во решавање на нашите проблеми. Тие постојано докажуваат дека не му даваат приоритет на тоа“.

Таа беше придружувана од други активисти кои донесоа заедничко писмо потпишано од речиси 900.000 луѓе во кое ги повикуваат шефовите на компаниите за фосилни горива да ги прекинат сите нови проекти за нафта и гас.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *