Јаху отпушта 1000 вработени

Јаху ќе отпушти повеќе од 20 отсто од својата работна сила до крајот на 2023 година, елиминирајќи 1.000 работни места само оваа недела, соопшти компанијата.

Компанијата за приватен капитал Apollo Global Management купи 90 отсто од Yahoo од Verizon во септември 2021 година. Компанијата имаше околу 10.000 вработени во тоа време, според PitchBook.

Аксиос објави дека повеќе од 1.600 работници ќе ги загубат своите работни места со најновите кратења, што укажува дека сегашниот број на вработени на компанијата е близу 8.000 вработени.

Отпуштањата се дел од пошироките напори на компанијата да ги насочи операциите во одделот за огласување на Јаху.

Стратегијата на сегментот Yahoo for Business „се бореше да ги исполни нашите високи стандарди насекаде“, рече портпаролот на Јаху, додавајќи: Со оглед на новиот фокус на новата Yahoo Advertising група, ќе ја намалиме работната сила на поранешниот дел на Јаху за бизнис за речиси 50 отсто до крајот на 2023 година.

Јаху соопшти дека компанијата ќе се фокусира на своето 30-годишно партнерство со Tabool, компанија за дигитално рекламирање, за да ги задоволи огласните услуги.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *