Моравјецки: Полска ќе поднесе барање за одобрение за испорака на тенкови Леопард во Украина

Полска ќе поднесе барање за дозвола од германската влада за испорака на борбени тенкови „Леопард“ од германско производство на Украина, најави премиерот Матеуш Моравјецки.

„Ќе побараме такво одобрение, но ова е секундарно прашање“, рече Моравјецки во Познан, западна Полска.

Дури и ако Полска на крајот не добие одобрение од Берлин, рече тој, тие сакаа да дејствуваат во рамките на мала коалиција. „Ако Германците не се во оваа коалиција, ние сепак ќе ги преместиме нашите тенкови во Украина заедно со другите“, додаде Моравјецки.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *