НАТО денеска одлучува каде ќе биде инвестицискиот фонд на Алијансата

НАТО денеска одлучува каде ќе биде инвестицискиот фонд на Алијансата

Во Амстердам би можел да се формира голем инвестициски фонд на НАТО за нови компании, а Алијансата денеска ќе одлучи каде ќе биде сместен, изјавиле добро упатени извори за холандскиот Finansiele dagblad.

Целта на фондот е да ги поттикне европските технолошки компании кои се фокусираа на напредна технологија која е погодна и за воени апликации, како што се вештачката интелигенција, биотехнологијата и квантните компјутери, како и енергетската технологија, пишува НЛ Тајмс.

Како што е наведено, фондот ќе добие една милијарда евра од земјите-членки на НАТО и може да биде голем поттик за холандскиот технолошки сектор.
На стартапите во овие области им треба многу средства за да го развијат својот производ, но честопати им е тешко да добијат приватно финансирање бидејќи инвестициските фондови ги сметаат за премногу ризични.

Холандската агенција за странски инвестиции (НФИА) минатата есен ја предложи Холандија како кандидатска локација.

НФИА е дел од Министерството за надворешни работи и е одговорна за носење странски компании во Холандија.

НФИА процени дека присуството на фондот на НАТО во Холандија може да има стимулирачки ефект врз националните стартапи, објави НЛ Тајмс.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy