НАТО: Русија мора да одговара за воените злосторства во Украина

Северноатлантската Алијанса денеска се оквалификува како „одлучна“ во својата поддршка на Украина и нагласија дека „пропаѓаат руските напори да ја наруши решителноста на храбриот народ на Украина“.

Во Изјавата објавена по повод една година од руската инвазија врз Украина, НАТО наведе дека Русија мора „веднаш“ да ја прекине својата „нелегална војна“ што влијае на глобалните резерви на храна и енергија. Од НАТО побараа Москва да одговора за нејзините „воени злосторства“.

„Додека одбележуваме една година од руската брутална агресивна војна против Украина, најголемата закана за евроатлантската безбедност во последните децении, ние како сојузници ја потврдуваме нашата солидарност со владата и народот на Украина во херојската одбрана на нивната нација, нивната земја, и нашите заеднички вредности. Оддаваме почит на изгубените животи и жалиме за трагичното човечко страдање и уништување, вклучително и на станбените области на Украина и цивилната и енергетската инфраструктура, предизвикани од нелегалната војна на Русија, се потенцира во денешната Изјава на Алијансата.

„Дополнително ја засилуваме политичката и практичната поддршка за Украина додека таа се брани од руската инвазија и ќе ја одржиме нашата поддршка онолку долго колку што е потребно за да и помогнеме на Украина да преовлада. Во овој контекст, НАТО ќе продолжи тесно да се координира со релевантните засегнати страни, вклучително и меѓународните организации, особено ЕУ, како и со истомислениците. Остануваме одлучни во поддршката на долгорочните напори на Украина да ја обезбеди нејзината слободна и демократска иднина. Ја потврдуваме нашата непоколеблива поддршка за независноста, суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина во нејзините меѓународно признати граници. Ние целосно го поддржуваме суштинското право на Украина на самоодбрана и да избира сопствени безбедносни аранжмани“, се наведува во изјавата на Северноатланскиот Совет.

„Русија сноси целосна одговорност за оваа војна, која е очигледно кршење на меѓународното право и Повелбата на ОН. Активностите на Русија ги занемаруваат принципите и заложбите на ОБСЕ и сериозно ја поткопуваат меѓународната безбедност и стабилност и меѓународниот поредок заснован на правила. Иако ја повикавме Русија конструктивно да се вклучи во кредибилни преговори со Украина, Русија не покажа вистинска отвореност за праведен и траен мир. Остануваме решени да одржиме координиран меѓународен притисок врз Русија. Ние, исто така, ги осудуваме сите оние, вклучително и Белорусија, кои активно ја помагаат руската војна. Не може да има неказнивост за руските воени злосторства и другите злосторства. Сите одговорни мора да одговараат за злоупотреби и кршење на човековите права и меѓународното хуманитарно право, особено против цивилното население во Украина, вклучувајќи ја и депортацијата на деца и сексуалното насилство поврзано со конфликти. Русија мора веднаш да ја прекине оваа војна и да ги повлече сите свои воени сили од Украина во согласност со Резолуцијата на Генералното собрание на ОН усвоена на 23 февруари 2023 година и другите релевантни резолуции на Генералното собрание на ОН“, посочуваат НАТО сојузниците.

„Ќе продолжиме да се залагаме за мир, безбедност и стабилност во целата евроатлантска област. НАТО е одбранбена алијанса. Ние значително го зајакнуваме нашето одвраќање и одбранбено држење и остануваме подготвени да ја браниме секоја педа од сојузничката територија во согласност со нашиот пристап од 360 степени против сите закани и предизвици. Нашата посветеност на Договорот од Вашингтон, вклучувајќи го и членот 5, е обложена со железо. НАТО е посилен и пообединет од кога било. Го поздравивме изборот на Финска и Шведска да станат членки на НАТО и ја потврдивме нашата посветеност на политиката на Отворени врати на НАТО. Ќе продолжиме да го зајакнуваме нашето партнерство со Украина додека таа ги унапредува своите евроатлантски аспирации. Ние, исто така, дополнително ги зајакнуваме нашите други партнерства, вклучително и помагајќи им на оние земји кои се најмногу изложени на малигното влијание на Русија“, се посочува во Изјавата.

„Напорите на Русија да ја скрши решителноста на храбриот народ на Украина пропаѓаат. Една година подоцна, Украинците храбро се борат за слобода и независност. Ние стоиме со нив“, се истакнува во Изјавата на Северноатлантскиот совет по повод една година од руската агресивна војна против Украина.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *