Нинисто: Финска е подготвена да пристапи кон НАТО и без Шведска

Доколку ја добие последната преостаната ратификација за својата кандидатура за НАТО, Финска е подготвена да се приклучи кон Алијансата без оглед на тоа каков напредок ќе постигне Шведска во процесот на пристапување, изјави денеска финскиот претседател Саули Нинисто.

Финскиот парламент го иницираше процесот за ратификација на приемот на оваа нордиска земја во НАТО, без разлика што и Шведска и Финска истовремено поднесоа барање за влез во Алијансата.

Блумберг пренесува дека Турција сè уште претставува пречка за влез на Шведска, додека членството на Финска повеќе не е проблем.

-Нашиот парламент ќе ја донесе својата одлука и доколку Турција и Унгарија ја ратификуваат нашата кандидатура, ние ќе станеме членки на НАТО, рече Нинисто на заедничката прес-конференција со премиерите на Шведска и Норвешка.

Коментарот на Нинисто е последниот сигнал дека Финска се подготвува да влезе во Алијансата без Шведска, нејзиниот сосед и близок сојузник чија кандидатура за членство не е одобрена од Турција.

Нинисто инсистираше на тоа дека неговата изјава не треба да се толкува како најава дека Финска се оградува од својот сосед, но се очекува финските пратеници да гласаат за ова прашање веќе на 28 февруари.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *