ПО 60 ГОДИНИ: Населението на Кина опаѓа

Кинеската влада веќе неколку години се обидува да ги охрабри луѓето да имаат повеќе деца и да ја спречи претстојната демографска криза предизвикана од стареењето на населението. Кина влезе во „ера на негативен раст“, ​​откри Националното биро за статистика во својот најнов извештај за 2022 година.

На крајот на 2022 година, Кина имаше население од 1 411 750 милијарди, во споредба со 1 412 600 милијарди една година порано, објави Националното биро за статистика, што претставува пад од 850 000.

Тоа го означи почетокот на, како што многумина очекуваат дека ќе биде, долг период на опаѓање на населението, и покрај големите владини напори да го промени трендот, пишува британскиот весник „Гардијан“.

Говорејќи пред објавувањето на податоците, Каи Фанг, потпретседател на Комитетот за земјоделство и рурални прашања на Националниот народен конгрес, рече дека кинеското население го достигнало својот врв во 2022 година, многу порано од очекуваното.

„Експертите од областа на населението и економијата предвидуваат дека до 2022 или најдоцна 2023 година мојата земја ќе влезе во ера на негативен раст“, ​​рече тој.

Кинеската влада веќе неколку години се обидува да ги охрабри луѓето да имаат повеќе деца и да ја спречи претстојната демографска криза предизвикана од стареењето на населението.

Меѓутоа, по децении на политиката на едно дете што ги казнуваше семејствата со повеќе деца и зголемените трошоци за модерниот живот, властите создадоа отпор кај младите парови.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *