ПО ПРВПАТ АМЕРИКАНСКИТЕ РЕГУЛАТОРИ со предупредување до банките за ризиците од криптовалутите

Американските регулатори го издадоа своето прво заедничко предупредување до банките за ризиците поврзани со пазарот на криптовалути. Регулаторите им сугерираа на финансиските институции да бидат претпазливи за потенцијална измама, правна несигурност и погрешни обелоденувања од фирмите за дигитални средства.

Банките беа предупредени и за „ризикот од зараза“ од секторот. Тоа доаѓа само два месеци по колапсот на платформата за тргување FTX што испрати шокови низ крипто индустријата.

Во заедничката изјава, Федералните Резерви на САД, Федералната корпорација за осигурување на депозити и Канцеларијата на контролорот на валутата рекоа дека внимателно ги следат крипто активностите на банкарските организации. „Настаните во изминатата година беа обележани со значителна нестабилност и изложеност на ранливости во секторот на крипто-средствата“, се вели во соопштението.

Регулаторите, исто така, рекоа дека издавањето или чувањето крипто токени, кои се зачувани на јавни, децентрализирани мрежи е „многу веројатно дека не е во согласност со безбедните и здрави банкарски практики“.

Банките исто така беа охрабрени да преземат чекори за да избегнат проблеми на пазарот на дигитални средства да се шират на поширокиот финансиски систем. „Важно е ризиците поврзани со секторот на крипто-средства кои не можат да се ублажат или контролираат да не мигрираат во банкарскиот систем“, се додава.

Изјавата од вторник доаѓа по неколкумесечно колебање од страна на чуварите на американската финансиска индустрија да издадат униформни упатства за криптовалутите, и покрај тоа што банките поканија појасни совети од регулаторите.

Индустријата за криптовалути беше потресена од колапсот на FTX во ноември. Тоа беше втората најголема берза за криптовалути во светот и влезна точка за милиони луѓе на пазарот на дигитални средства.

Во вторникот, поранешниот извршен директор на FTX, Сем Банкмен-Фрид, официјално ги отфрли обвиненијата дека ги измамил клиентите и инвеститорите. Тој се изјасни за невин пред американскиот суд за тврдењата дека земал депозити на клиенти во FTX за да ја финансира својата друга фирма, Alameda Research, да купи имот и да дава политички донации.

Двајца од најблиските колеги на г-дин Банкмен-Фрид веќе се изјаснија за виновни и соработуваат со истрагата, која ја потресе целата индустрија за криптовалути.

Банкмен-Фрид беше една од најпознатите личности во секторот, познат по неговите политички врски, поддршка на познати личности и спасување на други фирми кои се борат. Тој беше обвинет од САД дека изградил „куќа од карти врз основа на измама, додека на инвеститорите им кажал дека тоа е една од најбезбедните згради во крипто“.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *